Sokak sanatı nedir? Balık Sokak Kültür Oluşumunun Sokak Sanatına Katkıları Nelerdir?

Mustafa Onur AKIN
mustafaonurakin@gmail.com
Fotoğraf: Mustafa Onur AKIN



Sokak sanatı, sokaklar kullanılarak gerçekleştirilen her türlü sanatsal faaliyeti içerir. Grafiti, stencil (şablon), sticker (çıkartma) sokak işaretleri, kaykay-bisiklet-paten sporu, video projeksiyon ve sokak enstelasyonları sokak sanatı içinde yer alır. Sokak sanatı halka ulaşmak için oldukça güçlü bir platformdur.

Dünyanın hemen her yerinde son dönemlerde yükselen bir trend haline gelen sokak sanatının ülkemizdeki başlangıcı 2000li yıllardır. Dünyada sayısız örneği bulunan bu sanat türü, çoğu ülkede sanat galerileri ve devlet tarafından desteklenmektedir. Türkiye’de sokak sanatı ile ilgili bir çok underground oluşum bulunmaktadır. Underground sözcüğünü Türkiye’ye göre biraz açacak olursak şu anlaşılabilir:

“Türkiye’de sokakları boyamak veya adına sanat denen her şeyi sokağa taşımak, herkes ve özellikle idari yönetim\güvenlik birimleri tarafından sanat olarak algılanmamaktadır. Hatta yasalarda ciddi anlamda cezaları bulunduğu için sanatçılar işlerini gizli gizli yapmak zorunda kalmaktadırlar. Bu sebeple bir çok oluşum, yasa dışı kabul edilmektedir yani underground bir yapıya sahiptir.”

Son yıllarda Avrupa Birliği, Avrupa Kültür Başkenti, gençliğe yönelik sosyal projeler vb. projeler sayesinde ülke tanıtımında sanat ön plana çıkarılmaya başlanmıştır. Bünyesinde sanata ve sanatçıya yönelik tanımlamalar barındıran BALIK SOKAK KÜLTÜR OLUŞUMU Türkiye’de sokak sanatına en büyük desteği veren yasal oluşumların başında gelir ve ilklerden biridir. BALIK sokak kültür oluşumu, Türkiye’de sayıca çok az olan sokak kültürü temsilcilerini -genç sanatçılar ve sporcular- bir araya getirmek ve üretimlerini paylaşacakları yeni bir platform oluşturmayı amaç edinmiştir. Bu amaç doğrultusunda; genç sanatçı ve sporcuların çalışmalarının üretilmesini ve satışa sunulmasını sağlamak amacıyla kaykay, paten ve bisiklet sporları, sokak aktiviteleri, organizasyonlar ve sergiler düzenleyerek mekan ve mekansal tasarım desteği vermektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİMARİ YAPILARDA GÖRME ENGELLİLER İÇİN İÇ ve DIŞ MEKANDA YAPILAN DÜZENLEMELER

KAYKAY SPORUNUN TARİHÇESİ VE TÜRKİYE’DEKİ GELİŞİM SÜRECİ

SKATE İZMİR