...DÜNYA STANDARTLARINDA BİR SKATEPARKA SAHİP OLAN AMA KAYKAYCISI OLMAYAN TEK ŞEHİR, “SKATE GAZİANTEP”

Yazı: Onur AKIN
Fotoğraflar: Onur AKIN
onur@boardridermag.com
mustafaonurakin@gmail.com


...DÜNYA STANDARTLARINDA BİR SKATEPARKA SAHİP OLAN AMA KAYKAYCISI OLMAYAN TEK ŞEHİR,
“SKATE GAZİANTEP”


Neden bir skateparka sahip değiliz?

Neden mahalli yönetimler bize park yapmıyorlar?

İmza toplayalım!

5000(!) imza topladık yine yapmadılar!

Neden bize kaymak için bir yer vermiyorlar?

50 m2 yer bile olsa bize yeter, hem biz kendimiz de inşa ederiz!

Türkiye’ye kapalı skatepark lazım!

Giriş parasız olsa ya da uygun bir fiyat olsa herkes girebilse!

İçinde skateshop olsa, kafeterya ve konser sahnesi de olmalı!

Işıklandırma sistemi olsa gece de kayılabilse!

Yağmur mahveder, bu yüzden üzerini kapatacak bir sistem olmalı!

Ahşap yağmurda bozulur, metal malzeme kullanılmalı!

Parkımız yok gelişemiyoruz!!!

Neden düzgün yapamıyorlar ki!

İnşa edilirken yanlarında biz de olsak daha düzgün yapılır!

Aramızda para toplayalım!

Şu alana gayet iyi olur!

Şehir merkezine yapılmalı ki yol sorunu olmasın!!!...

Olsa, yapılsa, belki, ama, olmalı, yapılmalı, yapalım, yok, yanlış, kötü, kullanılmalı, yaparız, keşke..?!?!



Kaykaycılar olarak hepimiz bu tür cümleler kullanmışızdır. Kullanmamış olan varsa da kesinlikle birilerinden duymuştur, burada asıl olan şey ise; söylenenlerin çoğunun sadece cümle olarak kalması ve daha ileri gidememesidir. Çoğunun diyorum çünkü aramızdan bazı insanlar çıkıp bunları gerçekleştirmek için adımlar atmıştır, hatta bazıları gerçekleştirilmiştir ancak bu denemeler de çok kısa süreli olmuştur. Yapılan skateparkların ya da skate alanlarının bir çoğu ticari amaçla yapılmış olduğundan ilgi görmemiştir, diğerleri ve yine büyük çoğunluğu yanlış ( rampa girişleri, eğimler, sadece mobilyacı ya da demirci olduğu için para karşılığında malzeme yapan kişiler veya tamamen işin içinde olmayan insanlar, yanlış ve orjinaline benzer malzeme kullanımı...) imal / inşa edilmiştir. Bir diğeri ve en önemlisi ise, her ne kadar yanlış imal edilse ve kuruldukları yerler uygun olmasa da, bunları ufak modifikasyonlarla tam kapasite kullanılabilecek hale getirmek yerine çürümeye terk etmek olmuştur. Burada çoğu zaman olduğu gibi, hepimizin kötü bir tüketici(!) ve hazıryiyici(!) olduğu beliriyor ama biz tabii ki herkesi aynı kefeye koymuyoruz…herkes kendisini bilir ne de olsa öyle değil mi? Yalnız şunu da söyleme gereği duyuyorum ki bu söyleyeceğim şeyler yalnız kaykay için değil, genel olarak herşey için kabul edilebilir.

Birşeylere sıfırdan başlamak gerçekten zor, zaman alıcı, zahmetli ve masraflı olabilir ve tabii ki pozitif yanları da çoktur ama elimizde olan birşeyler varsa ve daha önceden birileri bunları yaptıysa, onlardan örnek almak ya da onun üzerinde farklılaştırmaya gitmek, bence birşeyleri daha hızlı değiştirir ve geliştirir. Bu sebepten dolayı elimizdeki imkanları her zaman değerlendirmeliyiz.

Şimdi bahsedeceğim şey, işte bu imkanları değerlendirebilmiş kişilerle ilgili...


YER : TÜRKİYE

ŞEHİR : GAZİANTEP

...DÜNYA STANDARTLARINDA BİR SKATEPARKA SAHİP OLAN AMA KAYKAYCISI OLMAYAN TEK ŞEHİR,
“GAZİANTEP”

Gaziantep bölge itibariyle Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alır. Etrafında bulunan diğer şehirlere kıyasla bölgenin en gelişmiş şehri olma özelliğine sahiptir. Aranızda doğu ve güneydoğu anadolu bölgesini görmeyen bir çok insan olduğunu düşünerek ve buraları görmemiş insanlara sorulduğunda duyduğumuz, kafanızdaki o genel doğu betimlemesini unutmanızı istiyorum. Çünkü Gaziantep’te; Türkiye’nin önde gelen alışveriş merkezlerinin şubeleri, english pub, sinema ve bowling salonu, şehrin ortasından geçen ve neredeyse tüm şehri boydan boya kat eden, içinde spor merkezleri, restoranları, SKATEPARKI ve mesire alanları bulunan dünyanın en büyük parklarından biri, Türkiye futbol liginde adını duyduğumuz bir futbol takımı, sayısız eğlence mekanı, rock barı, ODTÜ’den ayrılma üniversitesi, çağdaş mimarisi, dışarıdan göç alma özelliği ve yüksek yaşam kalitesine sahip insanlar ve yukarıda saydığım özellikler bulunuyor. Yani burası tam anlamıyla modern bir şehirdir.

İnsanlar modern şehirlerde yaşadıkları sürece birçok sosyal aktiviteyle ilgilenebilirler. Gaziantep modern bir şehirdir ve bünyesinde dünya standartlarında bir skatepark barındırmaktadır. Hal böyle olunca da burada kaykay sporuyla ilgilenen insanları görmek çok doğaldır, fakat böyle imkanlarla dolu bir şehirde kaykaycı olmaması hiç doğal değildir. Evet yanlış okumadınız tekrar ediyorum “DÜNYA STANDARTLARINDA BİR SKATEPARKI OLAN AMA KAYKAYCISI OLMAYAN TEK YER!” böylesi ancak guinness rekorlarına girebilecek bir durumdur. Bir kaykaycı bile yok…

...Gaziantep böyle imkanları bünyesinde barındırırken, bundan en iyi şekilde BMX kullanıcıları istifade etmiştir ve halen böyle devam etmektedir. Tabii bu durum, parktan sadece BMX kullanıcılarının faydalanması anlamına gelmiyor. Araştırmalarım sırasında tanıştığım birçok BMX kullanıcısı, Gaziantep’e tüm kaykaycı, BMXci ve patencileri kaymak, eğlenmek aynı zamanda da birşeyler paylaşmak için davet ettiler ve tanışmak istediklerini söylediler. Sizin yapmanız gereken şey, eğer bu parkta gerçekten kaymak istiyorsanız kalacak yerinizi ayarladıktan sonra herhangi bir ulaşım aracıyla Gaziantep’e gitmek ve değişik olacak bu deneyimi yaşamak olmalıdır.


SKATEPARK’TA NELER VAR

• 1 mini ramp,
• 3 adet fun box,
• 3 adet quarter ramp,
• 2 adet spine ramp,
• 1 adet dışa eğimli ters pool,
• Oturabileceğiniz yerler ve curbler bulunuyor.



SKATEPARK ŞEHRİN NERESİNDE BULUNUYOR

Skatepark, şehrin en kalabalık yeri olan ve çarşı olarak anılan yerin içinde, şehir parkının meydanda bulunan kısmında, migros alışveriş merkezinin çaprazında, şehir parkının üzerinden geçen köprülü yolun yanında yer alıyor.


EĞER GÜNÜN BİRİNDE GAZİANTEP’E GİDERSENİZ...

Baklavası, antepfıstığı, halka tatlısı, cevizli ve fıstıklı antepsucuğu, çiğ köftesi, kebabı, yuvalaması, içli köftesi tabii bunların yanında da bir Türk ve Türkiye klasiği olan rakısı (antep rakısı değil tabii ki) meşhur olan bu yerde, bütün bunları yedikten ve içtikten sonra Türk kahvesini de içmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca sokaklarda sırtlarında pirinçten yapılmış bir güğümle gezen ve içmek için birşeyler satan kişileri görürseniz sakın bu fırsatı kaçırmayın, çünkü eğer kaçırırsanız sadece Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesine has olan “Meyan Bitkisi”’nin kökleriyle yapılan şerbeti içme fırsatını tepmiş olursunuz. Zira bu şerbet, her derde deva niteliğinde yüzyıllardır yapılıp içilmektedir. Gaziantep ayrıca çarşılarıyla ünlüdür, mutlaka heryeri gezin ve tanıyın. Fırsatınız olursa komşu illeri de gezmenizi öneririm, gerçekten ilginç bir deneyim olabilir sizin için...



SON SÖZ

Gaziantep belediyesi tarafından yaptırılan dünya standartlarındaki skatepark, şehir için ve Türkiye için bulunmaz bir nimettir. Bunu değerlendirmesini bilmiş olan BMX sporcusu arkadaşlarımızı kutluyoruz, bu yazının da Gaziantep’te kaykayın başlamasına sebep olmasını umuyoruz.



Bu yazı 2007 yılında Boardridermag Dergisi'nde, www.skateboardturkiye.com-www.skateboardtr.com sitesinde ve bir çok web sitesinde yayınlanmıştır. İzin alınmadan ve yazar ismi belirtilmeden başka yerlerde kullanılamaz!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİMARİ YAPILARDA GÖRME ENGELLİLER İÇİN İÇ ve DIŞ MEKANDA YAPILAN DÜZENLEMELER

KAYKAY SPORUNUN TARİHÇESİ VE TÜRKİYE’DEKİ GELİŞİM SÜRECİ

SKATE İZMİR