DAĞCILIK

Yazı: Mustafa Onur AKIN(düzenleme) ve Onur ALAKAY
Fotoğraflar: CAN YÜCEL ve Koray ÖZYÖRÜK
mustafaonurakin@gmail.com
onur@boardridermag.com


Dağcılık yüz yıllardır yapılan bir spordur, tanımında ise şöyle söylenir: “Dağcılık hesaplı risk sporudur”. Öncelerde bu iş spor olarak değil alpinistlik olarak başlamıştır. Yani şöyle ki; insanlar ve doğa severler dağlara çıkmış ve araştırmalar yapmışlardır. Bu araştırmalardaki amaç spordan önce dünyayı tanımakmış. Ancak daha sonraları bu olay riskli bir hal almış ve dünyadaki yüksek zirveler bir çok kez alpinistlerin araştırmalarını engellemiştir. Yüksek yerler riskli olduğundan farklı noktalar seçilmiş ve araştırmalar devam ettiği sürece de yeni tırmanış teknikleri ve ekipmanları da bu yönde ilerleme kaydederek dağcılık ve kaya tırmanışı bir çeşit spor olma halini almıştır. Dağcılık sporu dünya üzerinde en çok Himalayalar’da yapılmaktadır, bu sporu yaparken ölümle burun buruna olunmasına karşın dünyanın en yüksek zirvesi olan Everest diğer adıyla Chomolungma 8848 metre yüksekliğindedir ve hemen hemen her dağcının hayalinde tırmanmak istediği yerlerin başında gelir. Tırmanış ekipmanlarının bu iş için özel olarak üretilmiş olması, güvenilirlik ve sağlamlık bakımından sporcuların vazgeçilmezidir ve gerçekten pahalı malzemelerdir. Öyle ki, bir dağa tırmanırken bu ekipmanlar tırmanışı kolaylaştırırken her tırmanışta bunları arkanızda bırakmak maddi açıdan sporcuları zorlayabilmektedir. Bu bağlamda da zor olduğu kadar pahalı bir spordur ve sponsorlar bu noktada dağcılık açısından önemlidir.

Türkiye’de dağcılık ise diğer sporlarda olduğu gibi çok gündemde değildir ve bu anlamda çok fazla gelişmemiştir. Geçmişine bakıldığında yaklaşık yirmi beş yıllık bir serüveni olduğunu söyleyebiliriz. Diğer yandan Türkiye’de dünya çapında ünlü bir çok tırmanış bölgesi bulunması son zamanlarda bu spora olan ilgiyi eskiye nazaran hızla artırmıştır. Bu hızlı ilerleme sonucu her yıl yapılan Türkiye Dağcılık Federasyonu’nun yarışmalarıyla dünya şampiyonası için sporcular seçilmekte ve bu şekilde sporcularımız bizi yurt dışında temsil etmektedir. Bugün ise dünyanın her bölgesinde bir çok dağa tırmanmış olan iyi sporcularımız mevcuttur. Bunların içinde tanınmış olan ve herkesin bildiği Nasuh MAHRUKİ, Tunç FINDIK, rahmetli Uğur ULUOCAK ve Doğan PALUT sayılabilir. Bu sporcuların dışında dünya çapında iyi derecelere sahip olan başka sporcularımız da mevcuttur. Bunların bir kısmı Türkiye’de bir kısmı ise yurtdışında yaşamaktadır.

BOARDRIDER EXTREME olarak dağcılıkla ilgili bu ilk yazımızda az da olsa bu spor hakkında bilgiler verdik. Bu yazıyı hazırlamamızda bize destek veren Mimar Sinan Üniversitesi’nde öğrenim gören Onur ALAKAY’a teşekkür ediyoruz. Kendisi ilerleyen sayılarımızda da farklı bilgilerle dağcılık hakkında bilgiler vermeye devam edecek. Onur, yaklaşık sekiz yıldır kaya tırmanışı sporu ile ilgilenmekte ve Mimar Sinan Üniversitesi Dağcılık Kulubünde bu spora devam etmektedir. Ayrıca profesyonel olarak dağcılık ve kaya tırmanışı sporunun rehberliğini yapmaktadır. Dağcılık ve kaya tırmanışı hakkında ayrıntılı bilgilere dağcılıkla ilgili kulüplerden, derneklerden ve üniversite kulüplerinden ulaşabilirsiniz. BOARDRIDER EXTREME olarak dağcılık ve kaya tırmanışına bu ve bundan sonraki sayılarımızda yer vermeye devam edeceğiz.


Bu yazı 2008 yılında Boardridermag Dergisi'nde, www.skateboardturkiye.com-www.skateboardtr.com sitesinde ve bir çok web sitesinde yayınlanmıştır. İzin alınmadan ve yazar ismi belirtilmeden başka yerlerde kullanılamaz!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİMARİ YAPILARDA GÖRME ENGELLİLER İÇİN İÇ ve DIŞ MEKANDA YAPILAN DÜZENLEMELER

KAYKAY SPORUNUN TARİHÇESİ VE TÜRKİYE’DEKİ GELİŞİM SÜRECİ

SKATE İZMİR