21 HAZİRAN 2008 DÜNYA KAYKAY GÜNÜ OLLIE YARIŞMASI

(Yazı : Onur AKIN)
(FOTOLAR: Ömer Ünal, Mansur Asrar, Onur Akın, Elif Ural, Kerem Sanus, Ersoy Alap)
onur@boardridermag.com
mustafaonurakin@gmail.com


21 Haziran tarihi mevsimsel olarak kuzey yarımkürede dünyanın en uzun günüdür ve yaz döneminin başlarında yer alır. Bu günün hava koşulları kaykay yapmak için en elverişli koşulları sunar. 21 Haziran’ın en uzun gün olması nedeniyle de en uzun süre kaykay yapılabilecek zaman dilimi bu gündür. Kaykaycılar kaykay yapmaktan o kadar büyük bir haz duymaktadır ki gün asla sona ermesin isterler. İşte bu sebepten dolayı bu uzun ve sıcak gün “DÜNYA KAYKAY GÜNÜ” yani orijinal adıyla “GO SKATEBOARDING DAY” olarak kabul edilmiştir.

Tüm dünyada bu çılgın güne özel olarak tüm caddeler kaykaycılarla dolup taşmaktadır. Kaykayını yanına alan herkes sokaklarda özgürce kaykay yapmaktadır. Çoğu haber kanalına göre bu tarihte sokaklarda kaykay yapan kaykaycı sayısı 1.000.000 kişinin üzerinde olmaktadır. Bu özel günde çoğu kişi işine ve okuluna bile gitmemektedir ve sadece kaykay yapmaktadır.

Bu sene 21 Haziran’da tekrarı düzenlenen etkinliğe Türkiye’den de katılım oldukça fazla oldu. İstanbul, Antalya, Ankara, İzmir, Bursa gibi büyük şehirlerde etkinliğe katılanların sayısı azımsanmayacak kadar çoktu. Hal böyle olunca kaykayın Türkiye’de gerçekten ilerleme kaydettiğini görmek bizi sevindirdi.

Ben de eski bir kaykaycı olarak bu güne özel bir etkinlik organize ettim. İçinizde çoğunuz belki bu etkinliğe katıldınız ve çeşitli ödüller kazandınız ama orada olamayanlar için etkinlikte çekilmiş fotoğrafları ve ayrıntılarını size buradan sunuyorum.

Organizasyonu hazırlarken bir çok sorunla karşı karşıya kaldım ve gerçekten zor anlar yaşadım. Etkinliğin çok kısa bir süre içerisinde hazırlanması ve hayata geçirilmesi tabii ki bir çok eksikliği beraberinde getirdi. Umuyorum ki bundan sonra tekrar böyle bir girişimim olursa daha farklı ve daha güzel şeylerle karşılaşacaksınız.

Etkinlik saat 14:00’de “AYAKLI SKATEPARK”ın yaratıcısı ve sahibi arkadaşım Ömer ÜNAL ile beraber alanın düzenlenmesi ile başladı. Red Bull “GEÇ KALMA” adlı eventi dolayısıyla Caddebostan Etkinlik Alanı’nda zaten yerini önceden almıştı ve “OLLIE YARIŞMASI”na alanda kurulu olan ses sistemi, Red Bull personeli, çeşitli ekipmanları ve içeceği ile bizi kanatlandırarak destek verdi. Buradan Red Bull’a tekrar sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Alanın hazırlanmasının ardından saat 15:00’de yarışmaya katılım için juri üyelerimizle (Ömer ÜNAL, Tuncay KOÇAL, Mert KAFALI, Corey Luke WATSON) beraber kayıtlar alınmaya başlandı. Alanda bulunan yaklaşık 100 kaykaycıdan 30’u yarışmaya katılmak için kayıt yaptırdı. Yarışma 3 etaptan oluşuyordu, bu etaplar:
1. Alanda bulunan ayaklı skateparkın parçalarını kullanarak serbest kayış,
2. Ollie ile uzun atlama,
3. Ollie ile yüksek atlama olarak önceden belirlendi.
Yarışmacılardan her biri bu etaplara katılmak koşulu ile saat 16:00’da yarışmaya başladılar. 1.etap sonucunda:
Büyükler gurubundan(18 ve üstü)
Selim ÇELEBİ - birinci
Hüseyin YILDIZ - ikinci
Berk ATAV – üçüncü

Küçükler gurubundan
Sabrican CİVELEK – birinci
Metehan SERDENGEÇTİ – ikinci
Sinan BURSA – üçüncü oldu.
2. ve 3. ortak etap sonucunda ise 80 cm yüksek atlama ile Selim ÇELEBİ birinci oldu. 80cm rekoru yarışma sonucunda resmi ölçülerle gerçekleştirildiği için Türkiye rekoru kabul edildi. Tabii ki Türkiye’de 80 cmden daha yüksek ollie yapan kaykaycılar mevcut ancak yarışma ile resmileştiği için Türkiye rekoru kabul edildi. (İlerleyen dönemlerde “OLLIE YARIŞMASI”nın tekrarı durumunda daha farklı bir rekora imza atmak mümkün olabilecek) Derece alan sporculara yarışmaya destek ve sponsor olan İNFİNİTY SKATEBOARDS, CRAZE SKATESHOP, X4TUNE EXTREME SHOP, GARGAMEL, DELTA BİSİKLET, İSTANWOOD, SKATEBOARDTR, BOARDRIDER gibi firmalar tarafından çeşitli ödüllerin verilmesiyle etkinlik saat 20:00’de sona erdi.

Bu organizasyonu hazırlamamda bana yardımcı olan herkese sonsuz teşekkür ediyorum. Yarışmaya katılan:
Selim ÇELEBİ, Berk ATAV, Hüseyin YILDIZ, Sabrican CİVELEK, Metehan SERDENGEÇTİ, Sinan BURSA, Ömer Özgür SOYLU, Emirhan YAVUZ, Kerem AKYÜZ, Volga ARMAN, Caner ÖZKAYMAK, Eray GEDİK, Yavuz TAHMAZ, Orfeo ÇETİN, Cemo ÇETİN, Burak KAHRAMAN, Yiğit AKBIYIK, Furkan BAŞER, Oğuz EREN, Yiğit İLGÜRGEN, Nuri AKAR, Mert AKIN, Zekai SALTOĞLU, Ekin ÖZEL, Özhan ALTINTAŞ, Fatih ÖZEL, Ali TOPALOĞLU, Mehmet CAN, Murat KUTLU, Sercan AYDOĞDU, Abdullah AKSU, Kerem SAVUS, Seçkin ORAL, Koray AKÇAGÜVEN, Sarp COŞKUN, Oğuz EREN gibi kaykaycılara medeni cesaretlerinden ve kaykaya destek oldukları için ayrıca teşekkür ediyorum.

Bir sonraki 21 HAZİRAN DÜNYA KAYKAY GÜNÜ’nde daha organize olunmuş yeni etkinlikler düzenleneceği kulağımıza gelen haberler arasında. İyi ki böyle bir gün var, kaykay yapmayı seviyorum!!!

Bu yazı 2008 yılında Boardridermag Dergisi'nde, www.skateboardturkiye.com-www.skateboardtr.com sitesinde ve bir çok web sitesinde yayınlanmıştır. İzin alınmadan ve yazar ismi belirtilmeden başka yerlerde kullanılamaz!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİMARİ YAPILARDA GÖRME ENGELLİLER İÇİN İÇ ve DIŞ MEKANDA YAPILAN DÜZENLEMELER

KAYKAY SPORUNUN TARİHÇESİ VE TÜRKİYE’DEKİ GELİŞİM SÜRECİ

SKATE İZMİR