ŞEYTAN ARABACISI

Yazı: Onur AKIN
Fotoğraflar: Onur AKIN
onur@boardridermag.com
mustafaonurakin@gmail.com



Bundan 15 yıl öncesine kadar skateshopları sadece kaykay dergilerinde görebilirdik. Yurtdışına çıkıp görenleri ise şanslı sayar, anlattıkları şeyleri ve çektikleri fotoğrafları hayallerimizde yerlerine koyarak “vay be acaba Türkiye’de de böyle şeyler olabilecek mi?” diyerek aramızda konuşurduk. Hatta ve hatta bu, çoğu zaman sohbetimizin ana konusu olurdu; belli zamanlarda mutlaka bu konu enine boyuna konuşulur, hayalimizdeki şeyler paylaşılır, ortak paydalarda birleşip çizdiğimiz resimlerde mutlu olurduk.

Türkiye 2000li yılların başından itibaren kaykay konusunda oldukça hızlı bir ilerlemeyle bugüne kadar geldi. Kaykay firmaları Türkiye pazarına girmeye başladı, Türk kaykay firmaları kuruldu ve bunlarla beraber tabii ki skateshoplar da bir bir açılmaya başladı. Hayallerimizde çizdiğimiz resimler ise gerçeğe dönüştü…İşte bu yazıda, çizilen resimlerden birini çerçevemize ekleyeceğiz. Tabii ki henüz yolun başında olduğumuz için bazı şeylerin yerine oturması oldukça zaman alacağa benziyor ama yine de bunun temellerinin atıldığını görmek güzel!

Yazının başında da söylemiştim, eskiden skateshoplar sadece hayallerimizde yer alırdı. Bu kelimeyi duyduğumuzda ya da hakkında konuşmaya başladığımızda hayal gücümüzle ürettikçe üretir, mağazanın nerede olacağından tutun da içinin dekore edilmesine kadar hiçbir ayrıntıyı atlamadan açıverirdik skateshopu...o zamandan bu zamana kadar neler oldu peki, acaba Türkiye'de de olacak mı dediğimiz şeyler tam anlamıyla oldu mu? Bilirsiniz, Türkiye'de yeni bir şeyler yapıldığı zaman bunu ilk yapanlar her zaman için daha şanslı olurlar ve tabir yerinde ise “işin kaymağını onlar yer”. O iş prim yaptığı sürece de kesin ve kesin bu ve buna benzer olan işlerin bir furyası çıkar ortaya. Kaykayda böyle bir durum sözkonusu mudur, değil midir ya da ortaya çıkar mı...İşte bu henüz belli değil! Çünkü bu işi ülkemizde tam anlamıyla yapabilmek için kaykayın gerçekten çok fazla duyulmuş ve çok kişi tarafından yapılıyor olması gerekmektedir. Ayrıca kaykay yapan insanların da bu spordan para kazanıyor olmaları yani profesyonelleşmeleri bir nevi ön şarttır diyebiliriz. Yani kısaca bu işten çok para kazanabilmek için çok kaykaycı olmalı, çok kaykaycı olması için çok kayılmalı, çok kayamabilmek için profesyonel olunmalı ve tüm bunlar için de herkesin birbirine destek olması gerekir. İşte ancak bu şartlar sağlanırsa kaykay gelişir ve birbirine benzer furyası ortaya çıkar. Umarız kaykay gelişir ama böyle bir furya ortaya çıkmaz canım Türkiyemde!!

Türkiye gibi bir ülkede, hala kaykaya “ŞEYTAN ARABASI” diyebilen insanların bulunduğu bir yerde, skateshop açmak aslında bir eğlence sayılabilir. Bu iş sizi ne zengin eder ne de süründürür, bu iş para kazanmanın yanında zevk için de yapılabilir diyorsanız işte size bir örnek, x4tune extereme shop! Kaykaycı dükkanı açmak ilk olarak kimin aklına geldi (tabii ki yıllar önce düşünüldü ama bunun ilk fizibilite çalışmasını kim yaptı kim bilir) Türkiye'de bilinmez ama, x4tune extereme shop, daha önce bahsetmiş olduğum şeylerden; ne işin kaymağını yiyen, ne de birbirine benzeyen furyasından değil. X4tune extreme shop da bir samimiyet ve sıcaklık var, burası tabii ki para kazanmak için de açılmış bir yer ama, burada paranızın tam olarak karşılığını alabiliyorsunuz. Hemen hemen bütün müşterileri ile ticari ilişkiden öte gerçekten de arkadaşlık ve dostluk boyutunda bir ilişki kurulan mağazada kaykay, snowboard, BMX ve mountainbike a ait çok çeşitli malzemeler ve yedek parçalar bulmanız mümkündür.

X4tune Extreme Shop’un sahibi ve işleticisi Mustafa Çalışır’ı biraz tanıyalım ve x4tune hakkındaki fikrini öğrenelim;

Mustafa Çalışır 32 yaşında evli ve 2 çocuk babası, bu işle ilgilenen herkes gibi o da yıllarını harcayarak bu zamana kadar gelebilmiş ve bu işi bırakmamış nadir insanlardan birisi ancak diğer skateshop sahipleri gibi kaykay kökenli bir işletici değil, onun asıl branşı BMX. X4tune Extreme Shopu açmasının nedeni ise: “BMX, kaykay, snowboard vb sporların birbirine bağlantılı ve adrenalin yüklü olmaları. Diğer ülkelerde bu spor branşları birbirinden çok ayrı ilerliyor olabilir, ama Türkiye’de biliyorsunuz ki sayımız çok çok az ve bu nedenle bu tür sporlarla ilgilenen insanlar ister istemez birbirlerini tanıyorlar ve işin içeriğini ya da inceliklerini biliyorlar…işte bu nedenlerden dolayı ve son zamanlarda Türkiye’de gelişim gösteren bu sektör x4tune extreme shop’un açılmasına zemin hazırlamıştır. Bu mağazayı açmamdaki en büyük etmen kendimin de BMX gibi bir extereme sporla daha önceden ilgilenmiş olmam ve kesinlikle bu işten vazgeçememem. Ayrıca ilerleyen zamanlarda çok daha güzel şeyler olacağına inanıyorum ki bunların en başında ben birşeyler yapmaya çalışıyorum. Türkiye, zor da olsa bunlara alışacak ve zamanla benimseyecek bu tür sporları. Hep beraber birbirimize destek olmalıyız.”

Mustafa Çalışır’a sorduk:

X4tuneda diğer skateshoplardan farklı ne var?
-Güleryüz ve samimiyet en büyük fark; ayrıca bol çeşit bulunması ve haftanın 7 günü 09:30-21:30 saatleri arası hizmet vermesi.

X4tuneda neler bulabilirsiniz?
-Farklı modellerde ve markalarda onlarca kaykay tahtası (deck)
-Bir çok marka ve modelde, çok çeşitli yedek malzeme (rulman, teker, truck, deck, fingerboard, ayakkabı, giyim, video, BMX, MTB, çanta, suluk, jant, snowboard, kask ve koruma malzemeleri, cüzdan, kemer vs.)

x4tunea nasıl ulaşabilirsiniz:
Bağdat Caddesi No: 392/1 E Şaşkınbakkal / Kadıköy İSTANBUL
Telefon : +90 216 3699065 +90 216 3697313 info@x4tune.com
www.x4tune.com

Bu yazı 2008 yılında Boardridermag Dergisi'nde, www.skateboardturkiye.com-www.skateboardtr.com sitesinde ve bir çok web sitesinde yayınlanmıştır. İzin alınmadan ve yazar ismi belirtilmeden başka yerlerde kullanılamaz!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİMARİ YAPILARDA GÖRME ENGELLİLER İÇİN İÇ ve DIŞ MEKANDA YAPILAN DÜZENLEMELER

KAYKAY SPORUNUN TARİHÇESİ VE TÜRKİYE’DEKİ GELİŞİM SÜRECİ

SKATE İZMİR