LAST FM İnternet Radyosu

Yazı: Mustafa Onur AKIN
Görseller: İnternet
mustafaonurakin@gmail.com


Günlük hayatta hemen her yerde duyduğumuz, dinlediğimiz, mırıldandığımız müzik, hepimiz için gayet sıradan bir olgudur. Bazıları dinlenmek için, bazıları eğlenmek için, bazıları konsantre olabilmek için, bazıları da YAŞAM TARZI olduğu için kopamaz müzikten. Bu saydıklarımızın dışında da bir çok şeyi içinde barındıran ve herkese farklı şeyler hissettirdiği için EVRENSEL olarak kabul edilen müzik kültürü gerçekten vazgeçilmezlerimizden biri kabul edilir. Bu sıraladığımız şeylerden çok farklı da düşünüyor olabilirsiniz ama inanın tanıtımını yaptığımız bu site gerçekten müzikle ilgili olarak vazgeçilmezlerinizden birisi haline gelecek!

İşte LAST.FM internet radyosu!


Bildiğiniz müzik sitelerinden farklı olarak müziğinizi kendiniz yaratıyorsunuz ve dinlemek istediğiniz tarzdaki müziğin ismini yazdığınızda, bu ve buna benzer tarzdaki bir çok farklı grup ve şarkı karşınıza sırayla geliyor. Yeni soundlara açık bir yapınız varsa bu tam size göre! Üye olduğunuzda karşınıza ilk önce ne tarz müzikler dinlediğinizi soran bir ekran geliyor. Burada dinlediğiniz grupları sıralıyorsunuz ve sıralamanızdaki tarzlara göre karışık bir çalma listesi hazırlanıyor sizin için. Bu listeyi açmış olduğunuz accountunuza kaydediyorsunuz ve listeyi açtığınızda sevdiğiniz tarzdaki şarkıları dinlemeye başlıyorsunuz. Listeye bağlı kalmadan herhangi bir grup adı yazdığınızda da farklı renklerle karşılaşmanız güzel bir özellik. Her seferinde farklı ve duymadığınız gruplarla karşılaşmanız mümkün olduğundan gerçekten müzik konusunda kendinizi geliştirebilirsiniz.

Daha önce ve şuanda PANDORA gibi bir çok benzeri olan sitelerden farkı ise çok basit bir kullanıma sahip olması en büyük özelliği. Bunun yanında tek bir tarzda ve dilde yayın yapmaması ikinci en büyük özelliği! Bu özellik sayesinde ister Türkçe, ister Fransızca ister İtalyanca müzikler dinleyin!

Kendinize güzel bir müzik ziyafeti çektirmek için bundan iyi fırsat olamaz! Daha ayrıntılı bilgiler için de LAST.FM'in kendi sayfasından aldığımız bilgileri de burada sıralayacağız!



Bu satırdan sonraki bilgiler lastfm'in http://www.lastfm.com.tr/about sayfasından alınmıştır. Herhangi bir bilgi uyuşmazlığı durumunda skateboardTR sorumlu tutulamaz ve bu bilgiler herhangi bir ticari amaç taşımadan sadece tanıtım için kullanılmıştır.

Last.fm, sizin ne sevdiğinizi öğrenen bir müzik hizmetidir...

Çaldığınız her parça, Last.fm profilinize sizin zevkinizle ilgili bilgi verir. Sizi sevdiğiniz şeyleri seven diğer insanlara bağlar ve onların ve sizin müzik koleksiyonlarınızdan şarkılar önerir.

…ve siz Last.fm'i kullandıkça, onu hem kendiniz hem de başkaları için daha iyi hale getirirsiniz.

Ne zaman bir müziği arkadaşınıza önerseniz, etiketleseniz veya hakkında yazı yazsanız -hatta sadece dinleseniz- şarkının sitedeki önemini artırırsınız. Şarkı, siz onu dinlediğiniz için farklı insanlara önerilir. Müzik listelerimizde yükselir ve belki de siz iyi olduğunu düşündüğünüz için daha fazla insan dinler.



Her şey nasıl başladı...

20. yüzyılda, Felix Miller ve Martin Stiksel, görevi bağımsız müzikleri onları duymak isteyen insanlara ulaştırmak olan çevrimiçi bir plak şirketi işletiyorlardı. Birkaç yıl sonra, üniversite öğrencisi Richard Jones Audioscrobbler adını verdiği bir projeyle kendisinin ve arkadaşlarının bilgisayarlarında neler dinlediklerini izlemeye başladı. Last.fm bu fikir ve arzuları bir araya getirdi. Neyse ki, bugünlerde olay dünyayı Felix'in müzik zevkine mahkum etmektense, insanların müziklerini kendilerinin seçmesine izin vererek dönüyor (yoksa hepimiz Elvis ve Japon sört garajı dinliyor olurduk).

Last.fm her zaman müzik kültürünü daha demokratik hale getirmekle ilgilenmiştir: herkes istediği müziği istediği zaman dinlemelidir. Sizin yerinize karar veren bir aracı olmadan.




...ve şimdi ne yapıyoruz...

Ofisimiz Doğu Londra'da Shoreditch'te. İşe başladığımızda, site geliştiricileri ofisin çatısındaki çadırlarda kalıyorlardı. Şimdiyse Baches Street'te bütün bir katı işgal ediyoruz, ekibe iki haftada bir yeni birisini (ya buraya ya da New York'a) alıyoruz ve Last.fm 12 dilde sunulan küresel bir müzk hizmeti haline gelmiş durumda. Ve geçen yıl Last.fm CBS bünyesine girdi - yani işlere yardım eden yaklaşık altı bin kişiye daha kavuştu.

Bazen eski günlerin nostaljisini yaşıyoruz. O zaman kendimize bir tokat atıp "Uyuma! Hala istedikleri müziği istedikleri şekilde alamayan insanlar var. Onun için hemen işinin başına dön!" diyoruz.


LAST.FM 'i dinlemeye başlamak için tıklayınız


Bu yazı 2008 yılında www.skateboardturkiye.com-www.skateboardtr.com sitesinde ve bir çok web sitesinde yayınlanmıştır. İzin alınmadan ve yazar ismi belirtilmeden başka yerlerde kullanılamaz!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİMARİ YAPILARDA GÖRME ENGELLİLER İÇİN İÇ ve DIŞ MEKANDA YAPILAN DÜZENLEMELER

KAYKAY SPORUNUN TARİHÇESİ VE TÜRKİYE’DEKİ GELİŞİM SÜRECİ

SKATE İZMİR