SKATE ANTALYA

Mustafa Onur AKIN
onur@boardridermag.com
mustafaonurakin@gmail.com
Fotoğraf: Mustafa Onur AKIN

“Ülkemizdeki kaykay tarihine baktığımızda kaykayın gelişmesinde Antalya’nın rolü oldukça büyüktür. Bakalım “YERYÜZÜNÜN CENNETİ” olan bu yer aynı zamanda bir “KAYKAY CENNETİ” mi?”



SKATE ANTALYA
Tarihte yaygın bir inanışa göre, bundan yaklaşık 2500 yıl önce Bergama Kralı 2.Attalos, emrine hizmet eden askerlerinden, “YERYÜZÜNÜN CENNETİ”ni bulmalarını istemiştir.
“Bana bu yeryüzünde öyle bir yer bulun ki, bütün hükümdarlar, krallar gözünü oradan ayıramasın. Öyle bir yer bulun ki eşi benzeri olmasın. Gidin bana, bu yeryüzünün cennetini bulun.”
Bu söz üzerine yola çıkan askerler aylarca belkide yıllarca dolaştıktan sonra, yeşilin ve mavinin adeta birbirine geçtiği, çağlayan suların aktığı, binbir çeşit canlının barındığı, neredeyse hikayelerde anlatılan cennete benzeyen bu yeri bulduklarında, krallarına “YERYÜZÜNÜN CENNETİ”ni bulduklarını haber verirler. Kral 2. Attalos gerçekten de cennete benzeyen bu yere derhal bir şehir kurulmasını emreder. Kurulan şehre “Attaleia” adı verilir. Tarih sayfalarında yer alan bilgilere göre sırasıyla: “Stelai”, “Satalya”, “Adalya” olarak anılan bu şehir, günümüzde “Antalya” ismini taşımaktadır.
Antalya, Türkiye’de ve dünyada sayılı turizm merkezleri arasında yer almaktadır ve bu özelliği ile yılın her mevsimi dünyanın dört bir tarafından gelen insanları ağırlamaktadır. Antalya’da Kemer, Kaş, Alanya, Side, Belek, Serik, Olimpos gibi orman ve denizin iç içe bulunduğu tatil beldeleri; Aspendos, Side, Phaselis, Perge gibi antik şehirler ve Saklıkent gibi doğal güzelliklere sahip, tarihi binlerce yıl öncesine dayanan yerler bulunmaktadır. Yılın neredeyse tüm zamanında rafting, windsurf, kitesurf, wakeboard gibi su sporları; ski, snowboard gibi kar sporları; kaykay, paten, trekking, dağcılık, bisiklet gibi kara sporları yapılabilmektedir. Türkiye şartlarını göz önünde bulundurduğumuzda, turizm açısından ve yurdumuza gelen insan sayısı bakımından gerçekten de önemli bir altyapıya sahip olan şehir, aynı zamanda da kaykay yapılabilecek nadir yerlerdendir.

Ülkemizdeki kaykay tarihine baktığımızda kaykayın gelişmesinde Antalya’nın rolü oldukça büyüktür. Bakalım “YERYÜZÜNÜN CENNETİ” olan bu yer aynı zamanda bir “KAYKAY CENNETİ” mi?



ANTALYA’ DA NERELERDE KAYILIR

Antalya, profesyonel bir kaykaycının idealinde bulunan, yılın 365 günü kayma hayalini gerçekleştirebileceği Türkiye’nin Californiası (California, dünya kaykay tarihinde kaykayın başladığı yer olup yılın 12 ayı güneşlidir. Bu yüzden buraya kaykay cenneti de denilebilir.) niteliğinde bir şehirdir. Bu kadar uygun koşullara sahip olmasına rağmen, kaykayda Türkiye’de ulaşılmak istenen noktaya gelememiştir. Ne çok hızlı ne de çok yavaş bir şekilde ilerleyerek şimdiki haline ulaşmıştır ve ilerlemeye eskisinden daha hızlı bir ivmeyle devam etmektedir.
Antalya’da 1990 lı yıllara göre, kayan sayısındaki artışa bağlı olarak, son 3 yılda kayılacak yerler de çeşitlenmeye başlamıştır. 1990 larda belli başlı yerlerde kaykay yapılıyorken şuanda, gelişen teknoloji (internet), malzemelerin ülkemizden kolay temin edilebilmesi (skateshoplar), kaykay kayan insanlar arasındaki rekabetlerden kaynaklanan farklı olma isteği ve yine tatlı rekabetlerden kaynaklanan hareket çeşitliliği, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de mekan sınırsızlığını zorlamaya başlamıştır. Tabii burada şunu da eklemeden geçemeyeceğim bu sınırsızlık her ne kadar kelime anlamıyla “voov kaykayda bu kadar ilerledik mi” dedirtse de, biz çerçevemizi Türkiye şartlarına göre çizip değerlendirme yaptık. Bu değerlendirmeden dolayı da kimseyi karamsarlığa düşürmek istemeyiz. Sınırları aşmak, kaykayda belli bir hedef olmamasına karşın hedefe daha çok yaklaşmak, daha iyi kayabilmek, yeni şeyler üretmek, kendimizi geliştirmek , vb şeylerin hepsi tamamıyla bize bağlı olan unsurlardandır. Biz kaykay için bir şeyler yaptığımız sürece, kaykay Türkiye’de ve hayatımızda var olacaktır. Bu yüzden kesinlikle geri adım atmadan (eğitim ve sağlık hariç), birbirimize destek olarak emin adımlarla ilerlemeliyiz.
Bu mekanları tanıdıktan sonra ilk yapmanız gereken şey, eğer Antalya’da yaşıyorsanız, bu kaykay spotlarına (kayılacak alan) giderek kaykay yapmak ve yeni insanlarla tanışıp kaykay adına ve kendi adınıza yeni şeyler öğrenmek, eğer Antalya dışında başka yerlerdeyseniz, tanıtacağımız yerleri öğrenmek ve yine bu yazıda tanyacağınız Antalyalı kaykaycılarla irtibata geçerek, yakın gelecekte Antalya’da kayma planı hazırlamak olmalıdır.!


Yavuz Özcan Parkı ( selekler çarşısı karşısındaki park )

Bu park, Güllük Caddesi ile Konyaaltı Caddesi’nin kesiştiği noktada yer alır. Parkta 3 yıl öncesine kadar dışa eğimli çok güzel bir havuz bulunmaktaydı, ancak belediye tarafından daha farklı amaçlar doğrultusunda değiştirilen parkta şu anda:
• Banklar,
• Bir kaç küçük basamak,
• Bir kaç tane curb* bulunuyor.

*curb - basamak kenarlarında, kaldırımların üzerinde, parklarda ya da değişik alanlarda bulunan, yerden değişik ölçülerde yüksekliğe sahip olan, genellikle grind** ve slide*** hareketleri için kullanılan çoğunlukla beton malzemeden yapılmış lokal alanlardır.
**grind - genellikle truck ve tahta-truck kombinasyonlu sürtünme hareketlerine verilen genel addır.
***slide – sadece tahtanın belli bir zemine sürttürülmesi ile yapılan hereketlerin genel adıdır.

Fener Parkı’nda Bulunan (Lara yolu üzerindedir, diğer bir adı ise Konserve’dir.) Spinelar

Antalya’nın en bilindik plajlarından bir olan Lara Plajı yolu üzerinde Antalya şehir merkezinden Lara yönüne giderken sağ tarafta yer alan spine rampaların kimler tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Üç adet birbirine geçişli olarak dizili rampalar, bulunduğu zemine birleşik olarak yapıldığı için yer değiştirme olanağı bununmamaktadır. Açık havada ve şehirden uzak bir alanda bulunduğu için, çevre faktörlerinden dolayı biraz yıpranmış durumdadır. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin son dönemlerdeki düzenlemelerine karşın, eğer burada kaymayı düşünüyorsanız size bir kaç önerimiz olacak:
• Mutlaka yanınıza içecek (su) ve yiyecek alınız, çünkü yakın çevrede alışveriş yapabilceğiniz yerler bulunmuyor. Tabii kendi aracınızla gitmeyecekseniz!!!
• Etrafın taş-toprak olabileceğini göz önünde bulundurarak yanınıza -sırt çantanıza sığabilecek- küçük bir süpürge almanızda fayda var.
• Rampaların yıpranmış olacağını göz önünde bulundurarak –özellikle giriş kısımları- yanınıza su ve alçı alabilirsiniz. Alçı ile, yıpranmış ve girişi olmayan alanları kolaylıkla onarabilir ve ayrıca 15-20 dk gibi kısa bir sürede kuruma özelliği ile en geç 30 dakika içinde kaymaya başlayabilirsiniz.
• Sıcak yaz günlerini ve genel sıcaklığı düşünecek olursanız, aynı zamanda da alanın açık havada olduğu gerçeğini göz önünde bulundurursanız, başınıza güneş geçmemesi için yanınıza bir şapka almanızı öneririz.


Atatürk Parkı – Karayolları Parkı (AKM)

Konyaaltı Caddesi üzerinde yer alan falezler üzerine kurulmuştur. Antalya!nın göz bebeklerinden birisidir. Park geniş bir alana yayıldığı için içierisinde çok sayıda basamak, curb, rail*, mermer ve düz zeminler ve ayrıca bir çok spot alan bulunmaktadır. Bunların yanı sıra parkta, çok çeşitli bitki örnekleri, cafeler – barlar, çeşitli hayvanlar ve doğal akvaryumlar görebilirsiniz.

*rail –1- Üzerinde grind ve slide hareketlerini yapmak için tasarlanmış ve genellikle metalden yapılan boru ve benzeri yerden yüksek platform. 2- Genellikle merdiven kenarlarında yer alan destek almaya yarayan boru ya da korkuluk.

TRT - Memurevleri Mahallesi

Antalya şehrinde mevsim özellikleri nedeniyle binaların alt kısımları, yağan yağmurlardan etkilenmemesi için yerden yüksek olarak inşaa edilmiştir. Bu özellik sayesinde sıcak yaz günlerinde kaykaycılar binaların alt kısımlarında kaykay yapabilmektedirler. Hem serin olmasından hem de bir çok sayıda yer olması açısından kaykay için bulunmaz bir özellik teşkil etmektedir. Bu özellik ile Antalya’da çoğu yerde karşılaşmak mümkündür, ancak en çok rastlanılan yer ve caddelerin uzunluğu bakımından Memurevleri Mahallesi birinci sırada yer almaktadır. Burayı kolay bulabilmeniz için TRT binasının nerede olduğunu sormanız yeterlidir.

Valilik Önü ve Arkası

Şehir merkezinde bulunan valilik binasının önündeki basamaklar ve binanın arka kısmında yer alan, trafiğe kapalı olan cadde kaykay yapmak için uygun alanlardan bazılarıdır. Ancak son zamanlarda çoğu caddede ve sokakta gördüğümüz özel güvenlik şirketi görevlileri, almış oldukları emirlerden dolayı bu alanlarda kaykay yapılmasına izin vermemektedir. Tabii ki onlara bu yüzden kızmıyoruz ya da kötü bir şey söylemiyoruz,. Onlar da işlerini yapmaya çalışan insanlar. Herkes işini yapmak durumunda ama yine de bu görevlilerle uygun bir şekilde konuşur ve gerekli izinleri alabilirseniz, buralarda da kaymabilmeniz mümkün hale gelebilir. Şansınızı denemenizi öneriyoruz..

Karaalioğlu Parkı

Işıklar Caddesi’nin sonunda yer alan bu parkta, 1995 yılında Antalya’nın ilk halfpipe* rampası kurulmuştu. Bakımsızlıktan ve parkta bulunan çocuklar tarafından farklı amaçlarla kullanılmasından dolayı zamanla kullanılamaz hale gelen rampa 1997’de kaldırıldı. Kaykay adına üzücü bir durum ama hala bu parkta kayılabilecek güzel alanlar mevcut. Park içinde:
• Çeşitli yüksekliklerde sıralı basamaklar,
• Banklar,
• Curbler ve yaratıcılığınıza bağlı olarak çeşitli alanlar bulunmaktadır.

*halfpipe – kelime anlamıyla yarım bor demektir. Bu rampa görünüş itibaıyla yarım boruya benzediği için bu adı almıştır.

Işıklar Caddesi

Her şehrin kalabalık bir caddesi vardır. Antalya’nın ise ışıklar caddesidir. Bu cadde üzerinde kaldırımlar pürüzsüz denecek kadar düz ve eğimlidir. Cadde üzerinde çeşitli yükseltiler ve banklar bulunmaktadır. Caddede kayılabilecek çok fazla lokal alan olmamasına karşın, eğer Karaalioğlu Parkı’na ya da Lara tarafına kayarak gidecekseniz veya cadde üzerinde oturup birşeyler yemek / içmek isterseniz mutlkaka bu caddeden kayarak geçin. Eğer kaykayın üzerinde durmaktan zevk alıyorsanız burada kayarken de zevk alacaksınız.!!!

Varyant

Her kaykaycı mutlaka, bir eğimden aşağı ya da herhangi düz bir yolda kaykayının üzerine oturarak kaymıştır. Bu deneyim dışarıdan bakıldığında biraz komik görünse de gerçekten eğlenceli bir olaydır. Tabii bunlardan en zevklileri hiç şüphesiz hem eğimli, hem dönüşlü, hem de uzun bir yoldan aşağı kaymaktır. Kaykayda farklı bir zevk yaşamak istiyorsanız, İşte size bu fırsatı sağlayacak bir alternatif; “Antalya Konyaaltı Varyant!!”

DİKKAT!!!
Umuma açık olan bu alanda çok fazla araç trafiği olmamasına karşın yine de dikkatli olmanızı öneriyoruz.

AST TEAM

AST – Antalya Skate Team – , 1995 yılında Arif KARABARUT, Onur AKIN ve Oğan ŞADAN tarafından kurulmuştur. Takıma daha sonra, Cemal, Emrecan MARDİNLİGİL ve Erman katıldı. AST’nin o dönemlerdeki amacı kaykayı biraz daha fazla geliştirmek için biresysellikten çok grupça ortak birşeyler yapmak ve tatlı rekabetlerle hem kaykayı hem de kendilerini geliştirmekti. AST 1997 yılında Arif KARABARUT’un sakatlanması ve Kıbrıs’a eğitim için taşınması, Onur AKIN’ın Ankara’da yaşıyor olması ve eğitimi, Oğan’ın kolundaki sakatlığı ve Ankara’daki eğitimi, diğerlerinin de eğitim ve farklı sebeplerinden dolayı, kısa bir süre sonra dağılmıştır.


ANTALYALI KAYKAYCILAR KAYKAY DIŞINDA NELER YAPARLAR

Eğer Antalya şehir merkezinde yaşıyorsanız gidebileceğiniz sayısız eğlence mekanı bulunmaktadır. Ancak antalyalı kaykaycılara özgü gidilen bir mekandan söz etmek oldukça güçtür. Herhangi biryerde, birileriyle karşılaşmanız olasıdır.

• Antalya şehir merkezinin en ünlü eğlence mekanları hiç şüpehesiz ki, “Kale İçi” ve “Işıklar Caddesi” ‘ndedir. Buralarda kendinize uygun bir çok eğlence mekanı bulmanız mümkündür.

• Sıcak yaz aylarında Lara plajında serinlemek gibisi yoktur. Yanınızda arkadaşlarınız da varsa sizden keyifli kimse olamaz.

• Yaz dönemi havaların sıcaklığı nedeniyle gece kayışaları da yapılmaktadır ve eğer böyle bir şey yapacak olursanız ve sabahın ilk ışıklarına kadar kayacaksanız size bir öneri: hava aydınlanırken varyanttan aşağı kayarak kendinizi konyaaltı plajının çarşaf kadar düz ve serin sularına atabilirsiniz ve inanın ki plajı o saatte hiç olmadığı kadar kalabalık görebilirsiniz. Yanınıza soğuk içecek almayı da ihmal etmeyin, pişman olmayacaksınız.


Bunların dışında, Antalyalı kaykaycılar kaymadıkları zamanlarda, sinemaya ya da birbirlerinin evlerine kaykay videoları izlemeye de giderler. Biraz muhabbet etmek için ise genellikle kale içinde ve limandaki anfi tiyatro çevresinde olabilirler.




Bu yazı 2007 yılında Boardridermag Dergisi'nde, www.skateboardturkiye.com-www.skateboardtr.com sitesinde ve bir çok web sitesinde yayınlanmıştır. İzin alınmadan ve yazar ismi belirtilmeden başka yerlerde kullanılamaz!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİMARİ YAPILARDA GÖRME ENGELLİLER İÇİN İÇ ve DIŞ MEKANDA YAPILAN DÜZENLEMELER

KAYKAY SPORUNUN TARİHÇESİ VE TÜRKİYE’DEKİ GELİŞİM SÜRECİ

SKATE İZMİR