SKATE İZMİR

Yazı: Onur AKIN
Fotoğraflar: Onur AKIN, Alp ABA, Anıl ABA
onur@boardridermag.com
mustafaonurakin@gmail.com

SKATE İZMİR

Son yıllarda gelişen teknoloji ve özellikle internet vasıtasıyla dünyanın hemen her yerindeki insanlarla iletişim kurabilme ve haber alma özgürlüğü, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bir çok şeyin önünü açmıştır. Hiç şüphesiz artık, herkesin evinde bulunan internet bağlantılı bilgisayarlarla çok küçük yaşlarda tanışılması, insan hayatına farklı yönler katmaya başlamıştır. Bunlardan biri ise Türkiye‘de son yıllarda -eskiye göre- hızla gelişim gösteren ve extreme spor olarak kabul edilen kaykaydır. Bilindiği üzere Türkiye’de bir şeyler ne kadar hızlı ilerlerse ilerlesin, aynı anda her yerde aynı gelişmeyi gösterememektedir. İlk önce büyük şehirlerde ve sonra diğer şehirlerde etkili olmaktadır. Kaykay sporunun da bu şekilde yol aldığını kabul edersek, Türkiye genelinde kaykay denilince; İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa ve Eskişehir gibi diğer şehirlerden daha çok gelişmiş yerler aklımıza gelir.

İşte bu şehirlerden biri olan İzmir, ya da başka bir deyişle herkesin bildiği “GÜZEL İZMİR”. Bakalım güzel İzmir’de kaykay sporu hangi aşamalardan geçmiş.

İzmir’de de Türkiye’nin kaykay yapılan diğer şehirlerinde olduğu gibi, kaykayın başlangıcı 1980li yılların sonu kabul edilir. İzmir, gerek metropol bir şehir olması ve gerekse uygun mevsim koşulları nedeniyle Türkiye’de kaykay sporunun gelişmesine her zaman büyük katkı sağlamıştır. Ilıman iklimi nedeniyle yılın her mevsimi kayılabilen şehirde, kaykaycılar ortaokul yıllarında Hollywood filmlerinde gördükleri kaykay sahnelerinden etkilenerek kaykaya başlamışlar. Tabii 1989 yılının sömestr tatilinde TRT 2’de yayınlanan “Skateboard Madness (Kaykay Çılgınlığı)” adlı filmi izledikten sonra işin boyutunun buralara kadar geleceğinin kimse farkına varamamıştır. Filmde yer alan ve gerçekten kaykay denilen şeyi yapabilmek için imal edilmiş profesyonel malzemeleri gördüklerinde ise artık sonu gelmeyecek olan serüven de start almıştır. O dönemlerde internetin neredeyse yok denecek kadar az yerde olması ve pahalı olması, kaykay dergileri, kaykay mağazaları, kaykay videoları, kaykay kıyafetleri gibi şeylerin ise hiç olmaması, kaykayı adeta altın değerinde kılıyordu. Amerika ve Avrupa’da yaşayan eş, dost ve akrabalarla getirtilen malzemeler zaman ilerledikçe Quicksilver, Mistral, Fanatic gibi mağazalardan kısıtlı da olsa temin edilmeye başlayınca İzmirli kaykaycıların işi biraz daha kolaylaşmıştır.

Zamanla gelişen kaykay ve izlenen videolar İzmirli kaykaycılara ilk “launch ramp” lerini yaptırtmış, bu rampayla birlikte ilk kaykay grubu (Alp ABA, Anıl ABA, Özgür KAYACIK, Volkan CANBAZ, Tolga ÖZTÜRK, Çağdaş UÇAR, Ozan MUNOĞULLARI, Hayati DİRİM, Aykut AYHAN, Mehmet AKSEKİ, Engin YEŞİLYEMİŞ, Punk Yavuz , Mert, Bascı Can, Küçük Tolga, Güney, Barış AKTINMAZ, Can ÜÇKÜÇÜKLER, Şafak OT ve Nato göreviyle İzmir’ de bulunan bazı Amerikalı askerler.. ) kurulmuş ve kayan sayısı artışına bağlı olarak da 1996 yılında “Wasted Talent” adlı ilk kaykay videosu çekilmiştir.

İlerleyen dönemlerde Türkiye şartlarından dolayı çoğu kişi okul, iş ya da evlilik nedeniyle kaykayı bırakmıştır. Ama kaykaya tutkuyla bağlı olanlar yollarına devam etmişler ve bunlara 2000li yıllarda yeni jenerasyon olarak tabir edilen onlarca kişi daha eklenmiştir. Milenyum çağına geçişle teknolojideki hızlı ilerleme kaykayı da hızla geliştirmiş; buna bağlı olarak kaykay malzemesi satan bir çok mağaza açılmıştır. Bu mağazalardan biri de İzmir’de bulunan Twigy Spor mağazasıdır. Bunların dışında 2005 yılında Emerica Avrupa Takımı önce İstanbul’a hemen arkasından da İzmir’e gelmiş ve bu şehirlerde yeni videoları için çekimler yapmıştır. Ayrıca İzmir Twigy Spor’un desteğiyle 2006 yılında yeni nesil kaykaycılar tarafından “SCRATCH” adlı bir kaykay takımı kurulmuştur. Yine 2006 kasım döneminde Twigy Spor ve Etnies Türkiye desteği ile “Game of Skate ( S.K.A.T.E. OYUNU )” ** yarışması düzenlenmiş, bu yarışmada Anıl ABA birinci olmuştur.

** S.K.A.T.E oyununda her kaykaycı sırayla bir hareket gösterir ve diğer kaykaycılarda sırayla bu hareketi yapmaya çalışır. Hareketi yapamayan kaykaycılar yapamadıkları hareket için bir harfle değerlendirilirler. Bu ilk hareket için “S” harfidir, bunu sırasıyla yapılamayan her hareket için “S”, “K”, “A”, … takip eder. Sonunda “S.K.A.T.E” harflerini tamamlayan oyundan çıkar, en az harf alan ya da hiç harf almayan oyunu kazanır. Bu oyunun Türkiye’deki adı “B.A.L.I.K.” tır.
SCRATCH TEAM

Scratch Team 2006 yılında Twigy Spor mağazasının desteğiyle kurulmuştur. Murat ŞENGÜL, Emre URAZ, Doruk GÜRALP ve Saygın DEMİRCİ ‘den oluşan takıma kısa bir süre sonra Anıl ABA, Alp ABA ve Ömer KUNUL dahil olmuş ama yine kısa bir süre sonra Anıl ABA, Alp ABA ve Doruk GÜRALP takımdan ayrılmış; Murat ŞENGÜL, Emre URAZ, Ömer KUNUL ve Saygın DEMİRCİ olarak son halini almıştır. Takım şu anda ilk videolarını oluşturmaya hazırlanıyor.



EMERİCA AVRUPA TAKIMI

2005 yılı yaz sonu dünyaca ünlü emerica skate Avrupa takımı dünya turu kapsamında ülkemize de uğradı. Bu kapsamda İstanbul ve İzmir'de çeşitli yerlerde hem gösteri hem de işleri için video demo çekimleri yaptılar. Çekimler sırasında ve boş buldukları zamanlarda ise ülkemizin tarihi ve turistik yerleri başta olmak üzere yine çeşitli yerleri gezme görme tanıma fırsatı buldular, tabii ki arkadaşlarımız rehberliğinde. Bunlardan en önemlisi ise İzmir Karşıyaka Demokrasi Parkıydı. Çünkü burada dalgalanan Türk Bayrakları ve Atatürk heykeli vardı. Çekimler sırasında doğal olarak kameralara ve fotoğraf makinelerine yansıdı bu görkemli görüntüler. Emerica takımı ülkelerine döndüklerinde çekimlerini ve fotoğraflarını web sitelerine eklediler. Ayrıca eurosport kanalında da fotograflar hariç video görüntüleri yayınlandı. Web sitesindeki fotoğraf albümü kısmında Atatürk'ü de unutmadılar tabii ki. O'ndan modern Türkiye'nin kurucusu olarak söz ettiler ve fotografin alt kısmına büyük harflerle ATATÜRK yazdılar tabii bir de link eklediler www.ataturk.com herkes Atatürk'ü tanısın, kim olduğunu öğrensin diye…böylece belki bilinçli, belki bilinçsiz, hem Türkiye'yi hem de Atatürk'ü tanıtmış oldular. (fotoğraflara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz)

http://www.skateboardeurope.com/features/index.html siteye girdikten sonra “The Emerica Tour in Turkey” linkini tıklayınız!

Burada ilginç olan nokta ise; Türkiye'de “kaykay” için hepimiz bir şeyler yapmaya çalışırken, “kaykay”, “Türkiye” için bir şeyler yapmış ve Türkiye'nin adını başka platformlara taşımıştır. Bu durum, kaykay ve Türkiye için olumlu bir gelişmedir. Böyle şeylerin her zaman olmasını isteriz. Bu sebeple buradan kaykay ve kaykaycılar adına, aynı zamanda da Türkiye adına Avrupa takımına teşekkürlerimizi iletiyoruz ve yakın zamanda tekrar ülkemize davet ediyoruz.



İZMİR’DE NERELERDE KAYILIR

Kaykay yapılan her yerde olduğu gibi İzmir’de de kaymak için belli başlı favori spotlar (kayılabilecek alan) bulunmaktadır. Tabii ki bu yerlerle sınırlı değildir İzmir. Eminiz ki kayılabilecek sayısız alan mevcuttur. Yeni spotlar belki de sizin sayenizde ortaya çıkabilir. Vakit kaybetmeden İzmir’de bulunan bu alanlarda kaymanızı ve yeni başka yerler keşfetmenizi ısrarla öneriyoruz.
(aşağıdaki spotlar en çok tercih edilene göre sıralanmıştır.)


• BOSTANLI İÇİNDEKİ BOX’LI ve RAİL’LI PARK
İzmirli kaykaycıları her zaman burada bulmanız olasıdır (Havanın çok sıcak olduğu yaz günlerinde akşam 17:00 dan sonra). Bu park herkesin toplanma noktası kabul edilir ve belediye tarafından kaykay için özel olarak tahsis edilmiştir. Işıklandırması olduğu için gece kayışlarına da uygundur. Bu yüzden bazı kaykaycılar gece parka çadır kurup sabahlayabilmektedir. Bu hem kayış için hem de eğlence için keyif verici bir durumdur. Parkta:
2 adet box,
2 adet rail,
2 adet jumpramp bulunmaktadır.


• KARŞIYAKA DEMOKRASİ PARKI
Bu park ilk parka göre daha açık bir alanda bulunduğu için sıcak yaz günlerinde havanın serinlemeye başladığı akşam saatlerinde kayışa uygundur. Sayısız curb, basamak ve eğim bulunan parkta emerica takımı da çekim yapmıştır.


• KARŞIYA-BOSTANLI SAHİLİNDEKİ SKATEPARK
Burası tamamen kaykay amaçlı yapılmamıştır daha çok patenciler için uygun olan parkta eğlenceli zamanlar geçirilebilir. Parkta:
1 adet pyramidbox,
1 adet quarterramp,
1 adet miniramp,
1 adet funbox,
1 adet 45 derece düz eğimli ve rail’lı box bulunmaktadır.


• KARŞIYAKA GİRNE GİRİŞİNDEKİ YUNUSLU PARK
İsmini içindeki yunuslu havuzdan alan parkta eğimler ve curbler bulunur. İzmirli kaykaycıların favori spotlarından biridir. Zemin döşemesinin mermer olması, alana ayrı bir özellik katar.


• ALSANCAK GÜNDOĞDU MEYDANI
Alsancak gibi merkezi bir yerde bulunması en önemli ayrıcalığıdır. Genellikle kayıştan sonra akşamları eğlenmeye Alsancak sahiline gidilir. Zemininin mermer kaplı olması çekiciliğini artırır. 2 adet 3lü ve 4lü basamak dizisi bulunan parkta, curblerde gerçekten güzel hareketler çıkarabilirsiniz. Siz tüm bunları yaparken yerel bir gazete, televizyon ya da bölgeyi gezmeye gelmiş bir turist tarafından genellikle fotoğraflarınız çekilebilir.


• EGE ÜNİVERSİTESİ KAMPÜSÜ
İzmir’in gözbebeği, Türkiye’nin ise önemli üniversitelerinden biri olan Ege Üniversitesi kampus alanı içinde kaykay yapılabilecek sayısız alan mevcuttur. Okulun en büyük özelliği ise kapısının herkese açık olmasıdır. Bu özellik sayesinde özgürce okul içinde kaykay yapabilirsiniz. Kampus içinde kayılabilecek yerler ise:
Üniversite kapalı yüzme havuzu etrafındaki alan,
Mühendislik Fakültesi önündeki sıralı basamaklar ve gap’ler,
E cafe önündeki basmaklar ve curbler,
İletişim Fakültesi önünde bulunan tören ve şölen alanı,
Emel Akın Yüksekokulu civarındaki su kanalı sayılabilir.

• BORNOVA MEYDANI
İsminden de anlaşılacağı üzere burası bir meydandır. Geniş bir alandır, düz zemini basamakları, eğimleri, amfisi bulunur. Ancak 2007 yılında yol çalışmaları nedeniyle yıkılmıştır. Yerine nasıl bir şey inşa edildiği hakkında bilgi mevcut değildir. Keşfetmeniz için size bırakıyoruz.

• KONAK YKM ARKASI
Düz bir zemine sahip olan alan aslında bir kaç binanın ortaklaşa kullandığı asma bir çatıdır. 7 ve 10 basamaklı merdivenler ve handraillar bulunur. Çok kalabalık olması nedeniyle fazla tercih edilmeyen bir mekandır.

• İZMİR FUARI
Geniş bir alana yayılmış olan fuar alanında kayılabilecek çeşitli alanlar bulunmaktadır. Fuar zamanı (Ağustos aynın son haftası ile Eylül ayının ilk haftası arasındaki süre ) dışında girişin ücretsiz olduğu alan İzmir’in gözbebeğidir.




İZMİRLİ KAYKAYCILAR KAYKAY DIŞINDA NERELERDE BULUNURLAR

Kaykay bir kaykaycı için her şey demektir ama bu işi meslek olarak yapıyorsanız. Kaymak dışında da kaykaycılar normal insanlar gibi hayatlarına devam ederler. Eğlence kaykaydan sonra gelen önemli unsurlar arasında sayılabilir. Peki İzmirli kaykaycılar sıklıkla nerelerde bulunurlar:
• The Pub : Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi
• 72 : Alsancak ikinci kordon
• Bain Douche : Karşıyaka Turan,
• Rain : Karşıyaka
• Bios : Alsancak Gazi Kadınlar Sokağı
• Eko Pub : Alsancak Gündoğdu Meydanı
• Sardunya : Alsancak Muzaffer İzgü Sokağı
• Sir Winston Tea House : Alsancak
• OZZE Rock Bar : Bornova Büyük Park
• FELIX Bar : Bornova Büyük Park


İZMİR’DE KAYILABİLECEK YERLERE ULAŞIM REHBERİ
Kent içinde toplutaşım olanakları son derece düzenli olup, tüm semtlere ulaşım kolaylıkla yapılabilmektedir. Ulaşım; otobüs, metro ve feribot ile sağlanmaktadır. Bunun dışında Bornova-Karşıyaka, Bornova-Buca, Bornova-Gaziemir, Çiğli-Bornova, Balçova-İnciraltı gibi merkezi ilçeler arasında minibüsler ile ve yine şehir merkezinde Alsancak-Konak, Konak-Yenişehir, Konak-Kahramanlar semtleri arasında taksi-dolmuşlar ile ulaşım sağlanmaktadır.

KENT KART
İzmir’de toplu ulaşım sisteminde bütünlük sağlayan kentkart sistemi uygulanmaktadır. İzmir genelinde yaygın bayiliklerle kart satışı ve kontör yüklemesi yapılabilmektedir. Kültürpark’a, İzmir Enternasyonal Fuarı döneminde ücretli olan yaya girişleri sırasında kent kart kullanılabilmektedir. Kentkart kullanımına ilişkin herhangi bir sorunla karşılaşmanız durumunda, Cumhuriyet Bulvarı No:1 Konak adresinde bulunan İzmir Büyükşehir Belediye binası altındaki ‘Kentkart Kontrol Merkezi ’ne başvurabilirsiniz. Kentiçi ulaşımda kentkartın yanı sıra vapur ve metroda jeton da geçerlidir.

BELEDİYE OTOBÜSLERİ
Hattın Uzunluğuna göre besleme ( B ), kısa ( 1 ) , orta ( 2 ) ve uzun ( 3 ) olarak adlandırılmış otobüslerde kademeli ödeme sistemi uygulanmaktadır. Örneğin gideceğiniz duraktan 1 ve 3 numaralı otobüsler geçiyorsa 1 kademeli olanı seçerek ulaşım için daha az ücret ödemiş olursunuz.
• METRO
Metro İstasyonları : İzmir metrosunun 11.6 km' lik hattında Hatay / Üçyol, Konak, Çankaya, Basmane, Hilal, Stadyum, Halkapınar, Bölge ve Bornova olmak üzere toplam 10 istasyon bulunmaktadır.
Sefer Sıklığı : 06.00-24.00 saatleri arasında hizmet veren metronun ortalama 10 dakika olan sefer aralığı yoğun saatlerde 5 dakikada bire inmektedir. Metro ile en uzun hat olan Üçyol' dan Bornova'ya 17 dakikada ulaşılmaktadır.
Metro Aktarma İstasyonları : Bornova, Halkapınar, Hatay, Üçyol aktarma istasyonlarında otobüs; Konak İstasyonu'nda ise hem otobüs hem de vapur bağlantısı vardır.
VAPURLAR ve İSKELELER
Yolcu Vapur Seferleri: Bostanlı, Karşıyaka, Bayraklı, Alsancak, Pasaport, Konak, Göztepe ve Üçkuyular olmak üzere 8 iskeleden sefer yapılmaktadır.

Arabalı Vapur Seferleri : Üçkuyular ve Bostanlı iskeleleri arasında sürekli sefer yapan arabalı vapurla şehir içi trafiğine girmeden 25 dakikada ulaşım sağlanmaktadır. Bostanlı'dan ilk sefer hafta içi ve cumartesi günleri 06.50'de, pazar günü 11.00'de, son sefer ise her gün 23.30'dadır. Üçkuyular'dan hafta içi ve cumartesi 07.30'da, pazar günleri 11.40'da başlayan seferler 00.10'a kadar sürmektedir. Araba vapurlarının sefer aralığı talebin yoğun olduğu saatlerde 40 dakikada bir, günün diğer zamanlarında ise saatte bir yapılmaktadır. Üçkuyular ve Bostanlı iskelelerindeki aktarma istasyonlarına otobüslerle kolaylıkla ulaşım sağlanmaktadır.


GECEYARISINDAN SABAHA KADAR ULAŞIM HİZMETİ
24 saat çalışan otobüs ve vapur hatları sayesinde gece yarısından sonra toplu taşım araçları ile ulaşım olanağı mevcuttrur.
Buna göre; Konak başlangıçlı otobüsler (Vapur İskelesi önünden hareket eder)
63 Konak - Bornova (Manavkuyu Yolu ile)
104 Konak - Buca (Eşrefpaşa yolu ile)
152 Konak-Gaziemir (Karabağlar yolu ile)
180 Konak-Balçova (İnönü Caddesi yolu ile)
Bu otobüsler ilk servislerine 00.25'te semtlerden, 00.55 'de Konak'tan başlar ve 1 saat ara ile 05.55'e kadar devam eder.
Karşıyaka başlangıç hatları (Karşıyaka vapur iskelesi önünden hareket eder)
542 Karşıyaka-Çiğli (Girne Bulvarı yolu ile)
Bu otobüsler ilk seferlerine 00.25'de Karşıyaka'dan 00.55'de Çiğli' den başlarlar ve 1 saat ara ile 05.55'e kadar devam eder.

KAYIP EŞYA BÜROLARI
Belediye otobüslerinde unutulan eşyalar için öncelikle o hattın bağlı bulunduğu hareket memurluklarına, sonuç alınamadığında ise ESHOT'un Yağhaneler Çinili Camii yanındaki kayıp eşya bürosuna başvurunuz.
Kayıp Eşya Bürosu : 44 Sokak No: 2 Yağhaneler-İZMİR
Telefon: +90232 250 29 77
Metro Kayıp Eşya Bürosu: Metro A.Ş. Merkezi -Halkapınar
Telefon: +90232 461 54 45/ 255
• İZDENİZ (VAPURLAR VE İSKLELER)
Bostanlı Vapur İskelesi
Telefon : +90232 330 89 22

Vapur Saatleri
LİNK : http://www.izmir.gen.tr/vapur.aspx

Metro Saatleri
LİNK : http://www.izmir.gen.tr/metro.aspx

Tüm Otobüs Güzergahları
LİNK : http://www.izmir.bel.tr/otobus.asp

Buradaki Bilgiler İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hizmet klavuzu broşüründen alınmıştır.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, KONAK
Telefon : +90232 441 46 46
Faks : +90232 446 48 18



Bu yazı 2007 yılında Boardridermag Dergisi'nde, www.skateboardturkiye.com-www.skateboardtr.com sitesinde ve bir çok web sitesinde yayınlanmıştır. İzin alınmadan ve yazar ismi belirtilmeden başka yerlerde kullanılamaz!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİMARİ YAPILARDA GÖRME ENGELLİLER İÇİN İÇ ve DIŞ MEKANDA YAPILAN DÜZENLEMELER

KAYKAY SPORUNUN TARİHÇESİ VE TÜRKİYE’DEKİ GELİŞİM SÜRECİ