“HONDALI ASİMO”

Mustafa Onur AKIN
mustafaonurakin@gmail.com


Dünyadaki insan sayısı 7 milyara doğru yaklaşırken, insansı robot sayısı 1!



Bilgisayar teknolojilerinin nano teknoloji ve mekanik ile birleşmesi sonucunda honda firması tarafından yaratılan, yapay zekalı ilk insansı robotumuz Asimo’yu bilmeyeniniz yoktur. Yapay zekası sayesinde önüne çıkan engelleri nasıl aşabileceği konusunda düşünerek çözümler üretebilen, merdiven çıkıp inebilen, koşabilen ve en önemlisi de öğrenebilen Asimo, bizim ilk Androidimiz ve ismi “Hondalı Asimo” olarak çoktan tarihe geçti.



Günümüzde profesyonellik adına mesleki anlamda bilgisayar teknolojileri ve benzer teknolojiler üzerine alınan eğitimler tamamıyla para kazanmaya yönelik bir iş iken, insanların yapabildiği neredeyse her şeyi yapabilen Asimo ile bu işler yakında tarihe karışacağa benziyor. Zira hayatımızla bu kadar iç içe giren teknoloji sayesinde, insanların daha fazla rahat edebilmek adına “insan üretme” çabaları teknolojide gelinen son noktayı gözler önüne seriyor. Bu tür gelişmiş/geliştirilmiş/geliştirilecek robotlar sayesinde insanlar gelecekte belki ve büyük ihitmalle çalışmak zorunda bile kalmayacaklar. Tabii ki her şeyi onlara bırakmayacağız ama onlar bizi yönetir hale gelinceye dek bizim onları kontrol altında tutacağımız bir gerçek. Bu sebeple her bir insanın onları yönetebilecek düzeyde belirli bir altyapıya sahip olması gerekecek. Bu altyapı da hiç şüphesiz ki şu anda asimo gibi yüksek teknoloji ürünü robotları yaratan insanların bildikleri bilgisayar yazılımı, programlama ve mühendislik bilgileriyle eşdeğer veya zamana göre şimdikinden daha yüksek bir düzeyde olacaktır.



Görünen o ki, gelecekte hayatımızda yer alacak ve o zaman için çok normal olacak bu teknolojik kavramsal bilgiler ve uygulamalar, hepimizin bilmesi gereken zorunluluklar haline dönüşecek. Hızla artacak olan robot nüfusu ile bakalım gelecek daha neler getirecek…



Bu yazı www.m-gen.biz sitesinde de yayınlanmıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİMARİ YAPILARDA GÖRME ENGELLİLER İÇİN İÇ ve DIŞ MEKANDA YAPILAN DÜZENLEMELER

KAYKAY SPORUNUN TARİHÇESİ VE TÜRKİYE’DEKİ GELİŞİM SÜRECİ

SKATE İZMİR