DÜNYACA TANINMIŞ ALMAN MİMAR JÜRGEN MAYER H. “RE: ACTIVATORS” BAŞLIKLI SUNUMU İLE YAPI ENDÜSTRİ MERKEZİ (YEM)’de BİR KONFERANS VERDİ

Mustafa Onur AKIN
mustafaonurakin@gmail.com
onur@ustunev.com



Sektörel düzeyde dünyaca tanınan mimarları, mühendisleri ve tasarımcıları ortak çatı altında buluşturarak paylaşım ve etkileşim sağlamayı amaç edinmiş Yapı Endüstri Merkezi (YEM), 29 Mart’da Alman mimar Jürhen Mayer H.’yi konuk etti. Enstelasyon ve ilginç ürün tasarımları yanında, geometriyi yapılarda alışılmışın dışında bir yaklaşımla yorumlamayı başarmış olan Mayer, “RE: ACTIVATORS” adlı sunumu boyunca son 10 yıllık çalışmalarından örnekler verdi. Katılımın yoğun olduğu konferansta, özellikle maaş bordroları ve kurye belgeleri gibi kişisel veri gizliliğinde kullanılan “veri koruma desenleri”’nin, mimari alanda iç ve dış mekan arasındaki gizlililiğinin benzerliğinden söz ederek, bunun kendisinde artık bir tutkuya dönüştüğünü belirtti. Bu anlamda bir çok örnek çalışma tanıtan mimar, çalışmalarında özel mülk ile kamu alanı arasında bağ kurmaya çalıştığının altını çizerek, “bugünün doğrusu, yarının doğrusu olmayabilir” sözü ile de sürekli yeni şeyler yapmaya çalıştığını özellikle vurguladı. Bu yenileşim sürecinde özellikle programlanmamış mekanların tasarımında ısıya duyarlı koltuklar, renk değiştiren mürekkepli çarşaflar ve ısıya duyarlı boyalar sayesinde insaların geride bıraktıkları izlerin, yani insan faktörünün öneminden bahsetti.



Mayer, 1 saatlik sunumu süresince; Volkswagen Autostadt satış alanı, UIA Berlin Park Lounge ve San Francisco Moma'daki enstalasyonları ile ısıya duyarlı koltuk (Heat Seat), yumuşak mozaik kanapeler, Stuttgart'ta Belediye Binası, Belçika'da Mahkeme Binası, Krakov'da otel, Hamburg'da diş hekimi muayenehanesi ve An Der Alster ofis binası, Dupli.Casa konut yenileme projesi, Sevilla'daki Metropol Parasol meydan düzenlemesi gibi projelerini tanıttı. Özellikle Metropol Parasol projesi üzerinde duran mimar, bu projenin içinde yer alan eski tarihi dokunun yeni ile birleştirilmesinin uyumundan ve projenin ismine uygun olarak tasarlanan dev ahşap şemsiyelerin yapıştırma sistemi ile yapılmış dünyadaki en büyük yapı olduğundan bahsetti. Ayrıca yapıda kullanılan malzeme ve teknikler ile de inşaat sektöründe çığır açacak yeni bir malzemenin keşfine imza attıklarını özellikle belirtti.




Bu yazı, Üstün Ev Mimari Proje Katalog Dergisi için hazırlanmıştır. İzin alınmadan ve dergi-yazar ismi belirtilmeden farkıl yerlerde kullanılamaz.
Bu yazı Üstün Ev Dergisi'nin 13. Sayısında yayınlanmıştır. www.ustunev.com.tr

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİMARİ YAPILARDA GÖRME ENGELLİLER İÇİN İÇ ve DIŞ MEKANDA YAPILAN DÜZENLEMELER

KAYKAY SPORUNUN TARİHÇESİ VE TÜRKİYE’DEKİ GELİŞİM SÜRECİ

SKATE İZMİR