KONUT KONFERANSI 2010




Konut sektörünün gelecek vizyonunun ortaya konulduğu, ‘Konut Konferansı 2010’a ilgi yoğun oldu. Dünyaca ünlü yerli ve yabancı uzmanların gözünden Konut Sektörü, çözümleri ve trendler Konut Konferansı 2010’da masaya yatırıldı. Konut sektörünün gelecek vizyonunun ortaya konulduğu, Türkiye’nin “konut”a özel kurgulanan ilk buluşması “Konut Konferansı 2010”, 21 Ekim 2010’da Yapı-Endüstri Merkezi’nde konunun yerli ve yabancı uzmanlarını sektör ile bir araya getirdi.

Sektörden birçok dergiyle birlikte “Üstün Ev Mimarlık Dergisi”’nin de iletişim sponsoru olduğu konferans; konut geliştirmedeki finansal dinamikler - yeni iş modelleri - enerji verimliliğinin önemi ve örnek uygulamalar - orta ve dar gelir grubuna yönelik konutlar - bina tasarımında enerji tasarrufu - sosyal anlamda sürdürülebilir konut tasarımı ve planlama - marka konutlar Konut Konferansı’nda gündeme taşındı.
Yapı dünyasının bilgi merkezi olarak 42 yıldır etkinliğini sürdüren Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) tarafından 21 Ekim 2010’da YEM Etkinlik Salonu’nda gerçekleştirilen Konut Konferansı 2010’da Türk konut sektörünün geleceği ele alındı. Konferansa dünyaca ünlü konuklar ve Türkiye’den sektörün önde gelen uzmanları katıldı. Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol, GYODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Işık Gökkaya ve TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar’ın konuşmalarıyla başlayan konferansa ilgi yoğundu.

‘Konut’un Türkiye için her zaman önemli bir konu olduğuna vurgu yapan YEM Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol, artan nüfusun kentler üzerinde bir baskı yarattığını ve gecekondulaşmayı da beraberinde getirdiğini, konut olgusunun zamanla karakter değiştirerek bir spekülasyon aracına dönüştüğünü belirtti. Konuşmasında TOKİ’nin başarılı işlere imza attığına, gecekondulaşma ve kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesinde önemli bir payı olduğuna değinen Hasol, İstanbul Serbest Mimarlar Derneği Başkanı olarak TOKİ projelerinde mimari kalitenin arttırılması için destek istedi. Kamunun yol gösterici olma özelliğini anımsatan Hasol, “Tıpkı sanatta olduğu gibi, mimarlığın da gelişip yeşerebilmesi için ülkenin desteğine ihtiyacı vardır” dedi. Doğan Hasol'dan sonra söz alan GYODER Başkan Yardımcısı Işık Gökkaya, ekonominin yüzde 10,3 büyüdüğü bir ortamda yüzde 21,9 gibi bir büyüme trendi yakalayan inşaat sektöründe 'konut' kaleminin geçirdiği yapısal değişiklikleri aktardı. Işık Gökkaya'dan sonra kürsüye gelen TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar da "İnsanlar, artık sağlam, kaliteli, çağdaş olanakları da barındıran yerleşim birimlerinde yaşamak istiyorlar" diyerek, Türkiye'nin önündeki en önemli sorunlardan birinin kentsel dönüşüm olduğuna dikkat çekti.

Konut Konferansı’ndan Satır Başları…

“Konutta Geleceğin Ayak İzleri” Paneli
Soyak Holding CEO’su ve GYODER İcra Kurulu Üyesi M. Emre Çamlıbel tarafından yönetilen ‘Konutta Geleceğin Ayak izleri’ başlıklı oturumda, panelistler Finansçı Tony Ciochetti (MIT Gayrimenkul Merkezi Başkanı), Makine Mühendisi Prof. Dr. Pınar Mengüç (Özyeğin üniversitesi Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi Başkanı) ve Mimar Tatsuya Yamamoto (TAGO Mimarlık) konut sektörünün genel finansal değerlendirmesi ışığında; geleceği üzerinde en önemli etki alanını yaratan tasarımı, enerji ve sosyal boyutları ile tartıştılar.

“Markalaşan Konut Kazanıyor!” Paneli
TAG Platform Genel Koordinatörü Banu Binat başkanlığında gerçekleşen 'Markalaşan Konut Kazanıyor' panelinde Siemens Ev Aletleri Pazarlama Direktörü Haluk Çelebioğlu, Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya, DB Mimarlık Kurucu Ortağı Bünyamin Derman ve Autodesk Akdeniz Bölgesi Satış Müdürü Kostas Samaras, 'marka konut' kavramını masaya yatırarak tasarımın, malzeme seçiminin, dijital görselleştirmenin konutta markalaşmaya ve pazarlamasına katkılarını irdelediler.

“Konut Tasarımı ve Planlama” – İstanbul’a Özel Çözümler
Konferans kapsamında yaptıkları konuşmalarda, Christophe Egret ve David West, İstanbul ve Londra’yı metropol olarak karşılaştırdılar. Konut’un yalnızca bir barınma mekânı, tasarım sorunsalı olmadığını; kentin büyüyen, küçülen organik bir parçası olduğunu ve bu yüzden kentsel planlama boyutunu gözden kaçırmadan sürdürülebilir biçimde tasarlanması gerektiğini özellikle vurguladılar.

“Konut Tasarım Standartları”
Yılın Mimarlık Ofisi, Yılın Düşük Gelirli Konut Tasarımcısı, Yılın Mimarı, RIBA Ulusal Mimarlık Ödülü, Avrupa Kentsel Mekân Ödülü sahibi ve Londra Belediyesi için hazırlığı henüz tamamlanan “Konut Tasarım Rehberi”nin de danışma kurulu üyesi tecrübeli Mimar Simon Allford, standartların minimum gereksinmeleri tanımlamak hedefi ile oluşturuldukları halde, sektör koşulları nedeniyle zamanla maksimum hedefleri tanımladıklarını belirtirken, tasarımcılara ölçülerle net ifade edilemeyecek, duyulara hitap eden ancak konutlarda yaşamsal önemi olan koku, ışık, ses gibi kavramların standartlaştırılması konusunda ipuçları verdi.

Türkiye'den ve dünyadan mimarlar, tasarımcılar, plancılar, geliştiriciler, müteahhitler, malzeme üreticileri, ekonomistler başta olmak üzere sektörün önde gelen profesyonellerini bir araya getiren Konut Konferansı’na, Siemens Ev Aletleri ve Saint-Gobain Rigips ana sponsor, Autodesk, Dumankaya ve Vorne sponsor, Soyak, Velux ve Ytong ise alt sponsor olarak destek verdiler. Konferans GYODER ve ULI Türkiye tarafından ise kurumsal olarak desteklendi.

Konferansa dair haberlerin detaylarına www.yapi.com.tr ’den ulaşabilirsiniz.

www.konutkonferansi.com

Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) Yapı Dünyasının Bilgi Merkezi
1968 yılında kurulan Yapı-Endüstri Merkezi, yapı sektöründe mal ve hizmet üreten kuruluşlar ile yine bu sektörde çalışan profesyonel yöneticiler, mimarlar, mühendisler, müteahhitler ve yapı malzemesi kullanıcısı tüm kesimler için hizmet üreten bir bilgi merkezidir. Merkez, üretici ve kullanıcılar arasında ortak platformlar oluşturmaktadır. Uzmanlık fuarları, teknik yayınlar ve periyodikler, profesyonel bilgilendirme hizmetleri, etkinlikler, www.yapi.com.tr portalı ile yapı sektöründe çalışan veya bu sektöre yönelik hizmet veren tüm kuruluşlar için başlı başına bir medya grubudur. Yapı-Endüstri Merkezi, yıl bütününe yayılan çeşitli organizasyonları ile 42 yıldan beri sektörün hizmetindedir. Detaylı bilgi için: www.yem.net

Bu yazı Üstün Ev Dergisi'nin 15. Sayısında yayınlanmıştır. www.ustunev.com.tr

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİMARİ YAPILARDA GÖRME ENGELLİLER İÇİN İÇ ve DIŞ MEKANDA YAPILAN DÜZENLEMELER

KAYKAY SPORUNUN TARİHÇESİ VE TÜRKİYE’DEKİ GELİŞİM SÜRECİ

SKATE İZMİR