KİRA VERGİSİNDEN MUAF OLABİLİRSİNİZ

Ev sahibisiniz ve bu ünvana bağlı olarak haklarınızı biliyor ve uyguluyor musunuz? İşte kira vergisi konusunda dikkat etmeniz gereken noktalar;
-Kendisi de kiracı olan ev sahipleri için
Sahibi olduğunuz konutu kiraya vererek kendiniz de başka bir evde kiracı olarak oturabilirsiniz. Böyle bir durumda yapacağınız bazı şeyler yararınıza olacaktır.

Bunlar:
- Sahibi olduğunuz evin, kira gelirlerini vergi dairesine beyan etmek zorundasız.
- Kira gelirini beyan ederken, ödediğiniz kirayı, aldığınız kiradan düşerek, hiç vergi ödemeyebilirsiniz.
- Ödediğiniz kirayı, aldığınız kiradan düşmek isterseniz "gerçek gider" yöntemini seçmeniz gerekiyor.
- Daha önce, konut kira gelirini beyan ederek, "götürü gider" yöntemini seçtiyseniz, 2 yıl süre ile bunu değişteremezsiniz.
- Yurtdışında yaşayan ve kira ödeyenler için
Yurtdışında oturduğunuz eve kira ödüyorsanız ve Türkiye'deki evinizden de kira geliri elde ediyorsanız "gerçek gider" yöntemini seçmek suretiyle, yurt dışında ödediğiniz kirayı, Türkiye'de tahsil ettiğiniz konut kirasından mahsup edebilirsiniz. Bu yöntemi uygularsanız, büyük bir olasılıkla Türkiye'de hiç vergi ödenmezsiniz.
- Yeni ev alanlar için
Yeni bir ev aldınız ve kiraya verdiniz, dolayısıyla ödemeniz gereken vergiler var. Evi satın aldığınız yıldan itibaren 5 yıl süre ile satın alma bedelinin % 5'ini, o evden aldığınız kira gelirinden düşürek, hiç vergi ödemeyebilirsiniz.
- Kredi ile gayrimenkul alanlar için
Kiraya verdikleri evi ya da işyerini, banka kredisiyle satın aldınız. Bu durumda beyan edeceğiniz kira gelirinden, ödediğiniz faizi düşebilirsiniz.
- Kiracı stopajı yatırmazsa ne olur?
Ev sahibi olarak size herhangi bir şey olmaz. Sebebi ise, kiracınızın % 20 olan stopajı, vergi dairesine beyan etmemesi ya da ödememesi yönünden, mal sahibi olarak hiçbir sorumluluğunuz yoktur. Ev sahibi olarak, beyanname verdiğinizde, % 20 stopajı (vergi dairesine yatırılmamış olsa dahi) hesaplanan gelir vergisinden mahsup edebilirsiniz. Ancak, "vergi iadesi" talebinde, stopajın ödenmiş olması koşulu aranacağını unutmayın.
- Kredili aldığı yeni evi kiraya verene vergi yok
Böyle bir durum yaşıyorsanız, kira gelirinizi beyan ettiğinizde "gerçek gider" yöntemini seçerek vergiden muaf olabilirsiniz. Bunun için de; yine aldığınız kira bedelinden, bankaya ödediğiniz konut kredisini yeni evin satın alma bedeli üzerinden %5’ini düşerek gerçekleştirebilirsiniz.

Bu yazı Üstün Ev Dergisi'nin 16. Sayısında yayınlanmıştır. www.ustunev.com.tr

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİMARİ YAPILARDA GÖRME ENGELLİLER İÇİN İÇ ve DIŞ MEKANDA YAPILAN DÜZENLEMELER

KAYKAY SPORUNUN TARİHÇESİ VE TÜRKİYE’DEKİ GELİŞİM SÜRECİ

SKATE İZMİR